Verkeer op school

Verkeersveiligheid

Na de herfstvakantie worden de dagen korter en donkerder. Elke school probeert dan de leerlingen te motiveren om hun fluohesje aan te doen. Zo is iedereen zichtbaar en veilig in het verkeer. Net zoals vele scholen merkten wij ook dat sommige kinderen hun fluohesje niet consequent dragen.

Het zesde leerjaar besloot hier iets aan te doen. We pimpten onze fluohesjes zodat ze heel persoonlijk werden. In samenwerking met Kobe Weyts, een echte cameraman, maakten we een filmpje rond dit onderwerp. De kinderen schreven zelf hun scenario, bepaalden waar de camera moest staan,… De juffen bestelden het mistige weer. Een ideale setting voor een leerrijk filmpje. Hopelijk draagt het bij tot een veiligere houding van onze jongeren.


Verkeer op school

Sint-Jozefsschool bekroond met gouden Verkeer op School-medaille

De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) beloonde Sint-Jozefsschool uit Sint-Lambrechts-Woluwe met een gouden Verkeer op School-medaille. De school kreeg deze bekroning wegens haar inzet voor verkeers- en mobiliteitseducatie. Dit jaar reikte de VSV 38 briljanten, 141 gouden, 237 zilveren, 641 bronzen en 19 kleutermedailles uit, goed voor 1076 medailles in totaal. Bijna zeven op de tien basisscholen, 2438 in totaal, namen deel aan minstens één VSV-initiatief per jaar. Samen met veel andere scholen zet dus ook Sint-Jozefsschool steeds meer in op veilig verkeer.

Erkenning voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen

Met de medailles wil de VSV scholen in de eerste plaats bedanken en een steuntje in de rug geven. Scholen die deelnemen aan VSV-initiatieven zijn immers scholen die kiezen voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen, een aanpak die betere resultaten oplevert dan louter theorielessen in de klas.

Sint-Jozefsschool is één van die scholen. Dankzij hun inzet voor veilig verkeer in de praktijk verdienen ze een gouden medaille om aan de schoolpoort op te hangen, een digitale medaille om mee te pronken op de schoolwebsite en mooie beloningen om de verkeerswerking op school te ondersteunen.

Brons, zilver, goud en briljant

Door deel te nemen aan een VSV-initiatief verdient een school telkens 1 punt. Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn educatieve pakketten om kinderen veilig te leren stappen (Voetgangersbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Voetgangersexamen) en fietsen (Loopfietsbrevetten, Fietsbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Fietsexamen). Met De Grote Verkeerstoets kunnen scholen de verkeerskennis en risicoherkenning van hun leerlingen testen. Kinderen motiveren om tijdens de donkere maanden hun fluohesje te dragen en een fietshelm op te zetten kan met Helm Op Fluo Top. Scholen kunnen ook punten verdienen door verkeersouders in te schakelen en door leerkrachten te laten deelnemen aan praktijkgerichte opleidingen Verkeer op School.
Drie punten leveren een bronzen medaille op, zes punten een zilveren, negen punten een gouden en twaalf punten een briljanten medaille.


Meer informatie over de medailles en alle Verkeer op School-initiatieven vind je op www.verkeeropschool.be.